Középiskolásoknak

Dolgozd le nálunk, az 50 órát!

Van egy olyan lehetőségünk, amely biztosíthatja, hogy a fiatal korúak megismerjék a polgárőrséget, ízelítőt kapjanak a közösségért végzett munka szépségéből. Megtapasztalják azt az örömöt, továbbá elégedettséget, amelyet az akadályok, valamint problémák legyőzése után érez az olyan ember, aki tudja, sokat tett a közösségért.

Ez az alternatíva az Iskolai Közösségi Szolgálat.
A tanulók az alábbi tevékenységekben vehetnek részt a polgárőr egyesületeknél:

,,Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!” program. A helyi polgárőr egyesületek felkeresték a működési területükön élő, egyedül álló, segítségre szoruló időseket. Hetente több alkalommal, rendszeresen felkeresik őket. Télen havat lapátolnak, ellenőrzik a tüzelőt, ha kell, behordják és befűtenek. Nyáron gondoskodnak a vízfogyasztásról, bevásárolnak, gyógyszertárba mennek. Ha nincs mit tenni, beszélgetnek az idősekkel. E programban tevékenykedhetnek, segítenek a diákok. Megismerik az idős emberek gondolkodását, hálájukat a segítségért. Reményeink szerint ez hozzájárul a nemzedékek közötti ellentétek elsimításához is.

,Kortárs segítő”. Az arra alkalmas diákokat – a rendőrség bűnmegelőzési szakembereinek bevonásával – a polgárőrök felkészítik, az általános iskolás tanulók részére bűnmegelőzési előadások megtartására, valamint abban való részvételre. Az előadásokat az általános iskolák szervezik, ezen kívül felügyelik. A 12 – 14 éves gyermekek felnéznek egy náluk három, négy évvel idősebb diákra, továbbá tőlük jobban elfogadják az intelmeket.

,Lokális környezetvédelmi program”. Ennek keretében a fiatalok – a helyi polgárőr egyesületi elnök által meghatározott területen – bejárják lakóterületüket és környékét. Felkutatják az illegálisan lerakott szemetet és minden olyan dolgot, aminek megítélésük szerint nem a környezetben van a helye. Minden olyan dolgot, amelyen megakad “,fiatal szemük” (Pl.: parlag fű, olajos hordók, flakonok. eldugult vízelvezetők, gondozatlan területek.) utca, házszám, illetve GPS koordináták alapján rögzítik a helyet és átadják a polgárőr egyesület elnökének. Fontos elem, hogy nem kerülhetnek konfliktusba az illegális szemétlerakókkal, szemetelőkkel. Kizárólag “csak” a helyszín adatait rögzítik. A polgárőr egyesület elnöke intézkedik a feltárt nehézségek megszüntetésére, majd a fiatalt visszaküldi a területre. Felkészítésük, környezetvédelmi szakmérnök által, négy évszakra kidolgozott felkészítési terv alapján következik be.

A programokban részt vevő tanulók kettesével, hármasával végzik a munkát. Ha csupán egy tanuló dolgozna, egy polgárőr elkíséri.

Ez most egy olyan alternatíva, amelyet ki lehet használnunk, ezen kívül a diákokkal meg lehet ismertetnünk a polgárőrséget, valamint a polgárőrség által végzett munkát. Az 50 óra a kötelező, de ezzel nem szükséges véget érnie a tevékenységnek.

A projekt célkitűzése, hogy a fiatal korúak felismerjék, szükség van a közösségi önkéntes munkára, ezen kívül ennek tökéletes alapja lehet a polgárőrség. Ha ezt az 50 órát meg tudjuk tölteni értelmes tevékenységekkel, amik a fiatalokat is motiválják, ők a projekt után tagjai lehetnek a polgárőrségnek.

Amennyiben kedvet kaptál hozzá, írj egy e-mailt az alábbi címre: nemeth.natan@angyalfoldpolgarorseg.hu